ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Και οι δύο τεχνικές έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.
ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Η Ορθοκερατολογία (corneal refractive therapy) έχει την έγκριση του Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) από το 2002. Στην ορθοκερατολογία ο ασθενής φοράει ειδικούς αεροδιαπερατούς ημίσκληρους φακούς (cornea-shaping φακούς) το βράδυ, οπότε το πρωί ο κερατοειδής έχει προσωρινά διαφορετικό σχήμα, άρα και θεωρητικά καλύτερη όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς. Η εφαρμογή του φακού πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ.
Στο Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Αthens Vision συστήνουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία μόνο σε σοβαρά κερατοειδικά προβλήματα που υπάρχει δυσανεξία στη χρήση συμβατικών φακών και όταν δεν είναι δυνατή η χρήση της συμβατικής τεχνολογίας του Excimer laser για τη διόρθωση του ανώμαλου, συνήθως, διαθλαστικού σφάλματος και μάλιστα μόνο σε πολύ καλά ενημερωμένους ασθενείς που δεν είναι σε θέση να φορέσουν απτικούς φακούς σκληρικής εφαρμογής.
REVITALVISION (Neurovision)
Η μέθοδος Revitalvision (Neurovision) είναι μια εμπορική εφαρμογή της θεωρίας της οπτικής εκπαίδευσης (visual training). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οπτικής εκμάθησης σε υπολογιστή μέσω διαδικτύου που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της οπτικής οξύτητας και βελτίωση της ευαισθησίας αντίθεσης (contrast sensitivity) μέσω εκπαίδευσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η μέθοδος αυτή έχει κατορθώσει να πάρει κι αυτή έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) για βελτίωση της αμβλυωπίας και μάλιστα σε ενήλικες ασθενείς και σχετικά μεγάλα παιδιά (άνω των 9 ετών).
Στην σημερινή εποχή τη μέθοδο Revitalvision τη συστήνουμε στο Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Αthens Vision σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς που έχουν υποκειμενικά συμπτώματα μετά απο διαθλαστική επέμβαση με Excimer laser (LASIK ή PRK), καθώς και σε ασθενείς στους οποίους έχουμε τοποθετήσει περιθλαστικούς πολυεστιακούς ενδοφακούς για τη μεγιστοποίηση της οπτικής τους εμπειρίας κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο.
Η ίδια τεχνολογία με εξατομικευμένη τροποποίηση λογισμικού είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με σχετικά μικρά διαθλαστικά προβλήματα όπως ασθενείς με έως 1- 1,5 βαθμούς μυωπίας-υπερμετρωπίας- αστιγματισμού- πρεσβυωπίας . Συνήθως, ο χρήστης πρέπει να κάνει είκοσι περίπου συνεδριάσεις των 20λεπτών με ασκήσεις στην οθόνη του υπολογιστή, οι οποίες τροποποιούνται ανάλογα με τις απαντήσεις του συγκεκριμένου ασθενούς. Η πρόοδος του ασθενούς ελέγχεται αντικειμενικά στα ψηφιακά οπτότυπα των εξεταστηρίων του Αthens Vision. Κατά μέσω όρο η βελτίωση της διόφθαλμης οπτικής οξύτητας περιμένουμε να είναι μία με δύο γραμμές, δηλαδή ένα με δύο δέκατα