ebannerespa

ΔΙΑΦΟΡΕΣ LASIK ΚΑΙ PRK

Οι διαφορές των δύο μεθόδων (Lasik και PRK) όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα είναι πρακτικά αμελητέες. Η επιλογή της σωστότερης μεθόδου εξατομικεύεται και συχνά επηρεάζεται από προσωπικές επιλογές χωρίς καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ το 90% των ασθενών κάνουν διόρθωση της μυωπίας με τη μέθοδο Lasik, ενώ αντίθετα στην Ιταλία το 90% επιλέγει PRK). Τα πλεονεκτήματα κάθε μιας μεθόδου που παραθέτονται παρακάτω στόχο έχουν την καλύτερη ενημέρωση του υποψήφιου ασθενή που σκέφτεται να υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση στο επίπεδο του κερατοειδούς δηλαδή διόρθωσης της μυωπίας, αστιγματισμού, υπερμετρωπίας ή πρεσβυωπίας με Lasik ή PRK.

Πλεονεκτήματα PRK /ΑSA

  1. Η μέθοδο PRK/ASA έχει μικρότερη πιθανότητα σοβαρής κερατοειδικής αστάθειας (εκτασίας) τουλάχιστον σε σύγκριση με την μέθοδο lasik πριν το 2005, δηλαδή μεγαλύτερη πιθανότητα μετεγχειρητικής διαθλαστικής σταθερότητας.
  2. Ο μικροκερατόμος (laser ή μηχανικός) που χρησιμοποιείται στην τεχνική LASIK δημιουργεί έναν κρημνό (flap) που δεν επουλώνεται 100% ποτέ. Συνεπώς, το flap μπορεί θεωρητικά να υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε έναν τυχαίο (μικρο)τραυματσιμό του ματιού στο μέλλον. Επίσης, το φλαπ συνήθως ανιχνεύεται σε οποιοδήποτε οφθαλμολογικό έλεγχο στο μέλλον.
  3. Η απουσία flap στη μέθοδο PRK/ASA είναι πιθανόν να αποτελέσει πλεονέκτημα για την ένθεση ενός μικροσκοπικού αλλοπλαστικού ενθέματος όπως για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας στο μέλλον.
  4. Η απουσία flap έχει βρεθεί στο παρελθόν, ότι προστατεύει απ’ την μετεγχειρητική ξηροφθαλμία σε σχέση με το lasik (Lasik related dry eye).
  5. Σε πολύ πρόσφατες έρευνες όπου αναλύθηκαν ορισμένες συνιστώσες της ποιότητας της όρασης (εκτροπές μετωπικού κύματος υψηλής τάξης ή εμφάνιση ανώμαλου αστιγματισμού) φαίνεται ότι η επιφανειακή κερατεκτομή είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή, αν όχι καλύτερη της μεθόδου S-Lasik, LASAK, SBK ή All Laser Lasik.
  6. Λόγω αποφυγής δημιουργίας flap είναι αδύνατο στη μέθοδο PRK/ASA να έχουμε διεγχειρητικές επιπλοκές του τύπου opaque bubble layer, transient sensitivity syndrome, loss of suction, incomplete flap, double layer και SOS, που αφορούν στη χρήση laser περισσότερο απ’ τους μηχανικούς μικροκερατόμους.

Πλεονεκτήματα LASIK (S-Lasik, LASAK ή SBK)

  1. Η πιθανότητα σοβαρής κερατοειδικής αστάθειας (εκτασίας) μετεγχειρητικά φαίνεται ότι πλέον είναι σημαντικά λιγότερη του ποσοστού 1 στα 3000 μάτια (99,93% μετεγχειρητική σταθερότητα) που υπολογίζεται στα συμβατικά lasik πριν το 2004-2005. Είναι προφανώς ότι λόγω του καλύτερου προεγχειρητικού ελέγχου, του μικρότερου εύρους της διαθλαστικής διόρθωσης και της ποιότητας των μικροκερατόμων η πιθανότητα αυτή σήμερα είναι σημαντικά μικρότερη απ’ το 1/3000 περιπτώσεις μετεγχειρητικής διαθλαστικής αστάθειας (εκτασία).
  2. Aν και η τελική όραση είναι η ίδια και μάλιστα σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά καλύτερη από τη μέθοδο PRK/ASA, η μέθοδος διόρθωσης μυωπίας-αστιγματισμού-υπερμετρωπίας Lasik έχει σαφές προβάδισμα στη ταχύτητα ανάκτησης της όρασης, στην ανάγκη χρήσης κολλυρίων για πολύ λιγότερες ημέρες, στα λιγότερα συνοδά συμπτώματα άλγους, δακρύρροιας, θιολερότητας, φωτοφοβίας κατά την πρώτη τουλάχιστον μετεγχειρητική εβδομάδα. Η επάνοδο του ασθενούς την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική μέρα στην καθημερινότητα του είναι σαφώς ευκολότερη.
  3. Η περίπτωση μετεγχειρητικής διαθλαστικής αστοχίας είναι κατάτι μικρότερη στη μέθοδο Lasik. Στο Athens Vision η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων μας (DATAGRAPH) δείχνει διαθλαστική αστοχία άνω των 0,50 Δ 1-2% κατά μέσο όρο που εξατομικεύεται ανάλογα με το εύρος της αμετρωπίας και της ηλικίας του ασθενούς. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον είναι κλινικά σημαντική και ο ασθενής έχει τις προϋποθέσεις ασφάλειας είναι δυνατή η επανεπέμβαση (retreatment) σε 4-8 εβδομάδες απ’ την πρώτη επέμβαση και φυσκά χωρίς καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς. Στην περίπτωση PRK/ASA ο ασθενής πρέπει να περιμένει συνήθωs το λιγότερο 6 μήνες πριν την επανεπέμβαση.
  4. Στη μέθοδο S-Lasik, LASAK ή SBK δεν τραυματίζεται σοβαρά η οφθαλμική επιφάνεια, συνεπώς η πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης φαίνεται θεωρητικά ότι είναι μικρότερη σε σχέση με τη μέθοδο PRK. Όπως και στην περίπτωση του τραυματισμού (που πρακτικά δεν φαίνεται το φλαπ να κινδυνεύει στην περίπτωση της μεθόδου lasik,) έτσι και στη μόλυνση, η κερατοειδική επιφάνεια φαίνεται να μην κινδυνεύει σημαντικά ούτε και στην περίπτωση της PRK/ASA.
Skip to content