ebannerespa

LASIK ΓΙΑ ΜΥΩΠΙΑ

Με τη μέθοδο LASIK (Laser In Situ Keratomileusis) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός (σαν μεμβράνη) στον κερατοειδή (εικόνα 1). Ακολουθεί η εφαρμογή του laser στο στρώμα του κερατοειδούς και στο τέλος επανατοποθετείται ο κρημνός στη θέση του (εικόνα 2). Η διάρκεια της επέμβασης LASIK (laser για μυωπία) δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά, είναι ανώδυνη και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες ή ράμματα. Η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη, ενώ η ποιότητα της όρασης συνεχίζει να βελτιώνεται για ένα μικρό ακόμη χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης της μυωπίας με Laser LASIK είναι ιδιαίτερα σταθερά και αξιόπιστα.

rs111 121

H μέθοδος Laser LASIK για μυωπία όπως περιγράφηκε ανωτέρω εφαρμόζεται στη διαθλαστική χειρουργική απ’ το 1989. Στη σύγχρονη βιβλιογραφία μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμα τις μεθόδους S-Lasik ή SBK, P-lasik, All Laser Lasik, i-lasik, Z-lasiκ, inlaysik κ.λπ.

S-Lasik ή SBK (superficial Lasik, Sub Bowman’s Keratosmileusis)

Κατά την μέθοδο S-Lasik ή SBK για την αντιμετώπιση της μυωπίας, ο διαχωρισμός της μεμβράνης που αποσπάται προσωρινά απ’ τον κερατοειδή είναι ιδιαίτερα λεπτή (40-60% λεπτότερη από την εποχή πριν το 2005). Οι σύχρονοι μικροκερατόμοι, πλέον, μηχανικοί ή laser έχουν τη δυνατότητα παρασκευής κρημνού οποιόμορφου πάχους, οπότε η τεχνική αυτή oνομάζεται και P-lasik (Planar LASIK).

Laser Mικροκερατόμοι

Tην τελευταία δεκαετία στην αγορά εμφανίστηκαν οι laser μικροκερατόμοι για να αντιμετωπιστεί η μυωπία. Επειδή η τεχνολογία αυτή είναι σε συνεχής εξέλιξη και τα laser αλλάζουν κάθε 2-3 χρόνια ο υποψήφιος ασθενής πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, γιατί σε καμία περίπτωση όλοι οι μικροκερατόμοι laser δεν είναι το ίδιο ασφαλείς (ιδιαίτερα τώρα που τα παλαιότερα μοντέλα laser είναι πολύ πιο οικονομικά).

Συχνά στο διαδίκτυο χρησιμοποιείται η ορολογία «All Laser Lasik», όταν χρησιμοποιείται laser μικροκερατόμος. Άλλες ονομασίες που έχουν επικρατήσει στο διαδίκτυο που κι αυτές δεν αναφέρονται στη γενιά του μικροκερατόμου είναι βασικά δύο: το i-lasik και το Z-lasik.

i-lasik

Όταν αναφερόμαστε σε i-lasik εννοούμε ότι χρησιμοποιείται ο μικροκερατόμος Femtolaser της εταιρείας Intralase που πλέον βρισκεται στην 5η γενιά εξέλιξης του μικροκερατόμου της και φυσικά συνέχεια τον εξελίσσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Z-lasik

Όταν ο χειρουργός οφθαλμίατρος έχει στη διάθεση του Femtolaser μικροκερατόμο ευρωπαϊκής προέλευσης με αναβαθμισμένο λογισμικό (β γενιάς) της εταιρείας Ziemer με σαφώς ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά των άλλων τεσσάρων Laser μικροκερατόμων, αλλά σαφώς μικρότερη κλινική εμπειρία τότε αναφερόμαστε σε Z-lasik.

Όλοι οι laser μικροκερατόμοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη μυωπία βασίζονται σε εξαιρετικά γρήγορης συχνότητας laser τα οποία λέγονται Femtosecond lasers. Τα Laser αυτά είναι δυστυχώς αρκετά ασταθή και η συντήρηση τους είναι δύσκολη. Επιπρόσθετα, το σχετικά μεγάλο μήκος κύματος τους δεν επιτρέπει τη περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας τους σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για σμίλευση (βλ. τεχνική Flex). Για τους λόγους αυτούς διαφαίνεται η χρήση των Pico και Νano Second laser σαν εναλλακτική λύση που θα βελτιώσει την ποιότητα του διαχωρισμού στη χειρουργική Lasiκ ή Flex. H εταιρεία Schwind (που συνεργάζεται στενά με το AthensVision) έχει κατασκευάσει το πρώτο Laser μικροκερατόμο που δεν χρησιμοποιεί Femtosecond laser και το παρουσίασε πρόσφατα το 2010.

Οι Femtosecond laser μικροκερατόμοι δεν έχουν την ακρίβεια της σμίλευσης του κερατοειδούς που έχει το Excimer laser. (Η ακρίβεια του Femto είναι στα 2-5μ του Εxcimer είναι στα 0,25μ). Για τον λόγο αυτό όλοι όσοι χρησιμοποιούν Femtosecondlaser χρησιμοποιούν Excimer laser για την πραγματοποίηση της διαθλαστικής διόρθωσης. Παρόλα αυτά έχει γίνει η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Femtosecond laser για την διενέργεια όλης της διαθλαστικής επέμβασης. Στην επέμβαση αυτή, που χρησιμοποιείται το Femtosecond laser της εταιρείας Ζeiss, o μικροκερατόμος χαράσει στον κερατοειδή ένα διαθλαστικό μικροφακό ο οποίος αφαιρείται απ’ τον χειρουργό, είτε ανασηκώνοντας έναν κρημνό (Flex) έιτε από μια μικρή τομή (SMILE-FLEX). H επέμβαση αυτή είναι δυνατό να παρεκτοπίσει τα Excimer στο μέλλον, όταν εδραιωθεί η τεχνολογία νέων μικροκερατόμων, πιθανότατα μάλιστα nonFemto laser κερατοτόμων.
Μηχανικοί Μικροκερατόμοι

Οι νέοι μηχανικοί μικροκερατόμοι με το ριζοσπαστικό τους σχεδιασμό επιτρέπουν τη μείωση του πάχους του διαχωριστή κατά 300% σε σχέση με τον καλύτερο μικροκερατόμο πριν το 2004-2005. Αυτό συνεπάγεται τη δραματική μείωση των επιπλοκών, τη δημιουργία επίπεδων (planar) κρημνών εξαιρετικά λεπτών σε πάχος (planar S-Lasik).

Μια σχετικά καινούργια παραλλαγή της τεχνικής LASIK για μυωπία είναι η αποφυγή σμίλευσης με «συμβατικά Laser» δηλ. Excimer ή solid state που εξαχνώνουν το στρώμα του κερατοειδούς.

Skip to content