ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Φλεβική απόφραξη αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν αποκλειστεί μια φλέβα στο πίσω μέρος του ματιού μας.
Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας φωτοευαίσθητος χιτώνας που πληρεί το εσωτερικό του ματιού. Μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε ηλεκτρικό σήμα που διαβιβάζεται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου το σήμα αυτό γίνεται αναγνωρίσιμο ως εικόνα.

Η απόφραξη μιας φλέβας του αμφιβληστροειδούς διαταρράσει τη λειτουργία του. Παρεμποδίζει τη παροχέτευση του φλεβικού αίματος απ’το μάτι προς τη συστηματική κυκλοφορία, δημιουργεί φλεβική στάση και συμφόρηση στην αιμάτωση του ματιού με συνοδές αιμορραγίες και διαρροή υγρού εντός του αμφιβληστροειδούς.

Υπάρχουν δυο τύποι απόφραξης:

  • Κεντρική απόφραξη φλέβας (ΚΑΦ), όταν αποκλείεται η κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς (στο επίπεδο του οπτικού νεύρου)
  • Περιφερική απόφραξη φλέβας (ΠΑΦ), όταν αποκλείεται ένα ή και περισσότερα μικρότερα περιφερικά φλεβικά στελέχη του αμφιβληστροειδούς

apofrakseis

Ποιοι ασθενείς είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν φλεβική απόφραξη;

Κάποιες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής απόφραξης:

  • σακχαρώδης διαβήτης
  • γλαύκωμα
  • υπέρταση
  • υπερλιπιδαιμία
  • θηρωμάτωση / αρτηριοσκλήρυνση
  • διαταραχές πηκτικότητας του αίματος

Σημειώνεται ότι αν εμφανιστεί φλεβική απόφραξη στο ένα μάτι, τότε υπάρχει στατιστικά αυξημένος κίνδυνος προσβολής του άλλου ματιού στο μέλλον (της τάξης του 10%).

Επιπλοκές και τα συμπτώματα μιας φλεβικής απόφραξης

Οίδημα ωχράς κηλίδας
Αν αιματικά στοιχεία ή υγρό διαρρεύσουν εντός της κεντρικής περιοχής του αμφιβληστροειδούς που καλείται ωχρά κηλίδα προκαλείται πάχυνση (οίδημα) και δυσλειτουργία της περιοχής αυτής.  Η κεντρική όραση γίνεται θολή και η ικανότητα να διακρίνετε λεπτομέρειες χάνεται.

Ανάπτυξη παθολογικών «νεοαγγείων»
Η φλεβική απόφραξη προκαλεί συχνά προβλήματα στην αιμάτωση (και οξυγόνωση) του ματιού.  Αυτά τα προβλήματα οδηγούν στην ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων που αιμορραγούν εύκολα μέσα στο υαλοειδές, τη διαυγή ζελατινούχο ουσία που πληρεί το εσωτερικό του ματιού.  Οι αιμορραγίες αυτές γίνονται αντιληπτές ως «μυγάκια» ή και μεγάλα «σύννεφα» που ελαττώνουν την όραση.  Σε περισσότερο προχωρημένα στάδια νεοαγγείωσης τα παθολογικά αγγεία μπορούν να προκαλέσουν έλξεις και τελικά αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Οφθαλμικός πόνος
Σε βαριές περιπτώσεις φλεβικής απόφραξης παθολογικά νεοαγγεία αναπτύσσονται στο μπροστινό μέρος του ματιού προκαλώντας νεοαγγειακό γλαύκωμα, μια επώδυνη δηλαδή αύξηση της πίεσης του ματιού.

Διάγνωση φλεβικής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς

Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να διαγνώσει μια φλεβική απόφραξη μετά από μια εξέταση του βυθού του ματιού (βυθοσκόπηση).  Συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες ειδικές εξετάσεις, όπως είναι η φλουοραγγειογραφία ή η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT).

Θεραπεία φλεβικής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς

Παρότι δεν επιτυγχάνεται ίαση στις φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η αποκατάσταση των επιπλοκών της νόσου.  Ο οφθαλμίατρος σας θα σας προτείνει κάποια απ’τα ακόλουθα:

  • εφαρμογή laser για την αποκατάσταση του οιδήματος ή την υποστροφή των νεοαγγείων.
  • ενδουαλοειδική έγχυση κορτιζόνης ή παραγόντων αντι-VEGF
  • ένθεση ενδουαλοειδικού ενθέματος κορτιζόνης (Οzurdex)
  • επέμβαση βιτρεκτομής

Είναι δυνατόν να προλάβουμε μια φλεβική απόφραξη, εφόσον ελέγξουμε τους παράγοντες κινδύνου που αναφέραμε προηγουμένως (π.χ. υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία, γλαύκωμα κ.λ.π.)