ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ – ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΑ
Ο οφθαλμός έχει το σχήμα μιας μπάλας που αποτελείται από ένα τοίχωμα τριών χιτώνων που περιβάλλουν μια κοιλότητα που πληρείται από μια διαυγή ζελατινούχο ουσία. Ο εσωτερικός χιτώνας είναι ο αμφιβληστροειδής, ένας φωτοευαίσθητος χιτώνας που προσλαμβάνει τα ερεθίσματα και τα διαβιβάζει στον εγκέφαλο. Ο ενδιάμεσος χιτώνας καλείται ραγοειδής. Ο εξωτερικός είναι ο σκληρός, ο λευκός χιτώνας που είναι άμεσα ορατός και επενδύει το εξωτερικό του οφθαλμού. Ραγοειδίτιδα είναι η φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα.
Λειτουργίες του ραγοειδούς
Ο ραγοειδής περιλαμβάνει πολλά αιμοφόρα αγγεία – αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή – που «κουβαλούν» αίμα προς και από το μάτι. Με το τρόπο αυτό συντηρεί πολλά ζωτικά κέντρα του οφθαλμού (όπως π.χ. ο αμφιβληστροειδής). Φλεγμονή του ραγοειδούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όραση μας.
Συμπτώματα ραγοειδίτιδας
- Ευαισθησία στο φως
- Θολή όραση
- Πόνος
- Μυγάκια
- Ερυθρότητα των ματιών
Η ραγοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί απότομα με οφθαλμικό πόνο, ερυθρότητα, ή και θόλωση της όρασης. Μια περίπτωση απλής «κοκκινίλας» του ματιού μπορεί να υποκρύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα ραγοειδίτιδας. Για το λόγο αυτό εάν το μάτι σας κοκκινήσει θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρο σας.
Αιτίες πρόκλησης ραγοειδίτιδας
Ο ραγοειδίτιδα έχει πολλές αιτίες:
- Ιος (π.χ. έρπης, ζωστήρας, ανεμευλογιά κ.α.)
- Μύκητας (π.χ. ιστοπλάσμωση)
- Παράσιτο (π.χ. τοξοπλάσμωση)
- Συστηματική πάθηση ( π.χ. αρθρίτιδα, παθήσεις κολλαγόνου, σαρκοείδωση κ.α.)
- Τραύμα
Στις περισσότερες περιπτώσεις ραγοειδίτιδας η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη.
Διάγνωση ραγοειδίτιδας
Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική όταν εμφανιστούν συμπτώματα. Εάν η φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού δεν αντιμετωπισθεί σωστά μπορεί να προκαλέσει μόνιμα και σοβαρά προβλήματα οράσεως. Ο οφθαλμίατρος σας θα εξετάσει το εσωτερικό του οφθαλμού σας και πιθανόν να προτείνει μια σειρά παρακλινικών εξετάσεων προκειμένου να φθάσει στη σωστή διάγνωση και να προγραμματίσει τη θεραπευτική σας αντιμετώπιση. Καθώς η ραγοειδίτιδα σχετίζεται συχνά με άλλες συστηματικές παθήσεις ο οφθαλμίατρος σας πιθανόν να θελήσει να συμβουλευτεί τον γενικό σας παθολόγο ή άλλον ειδικό.
Τύποι ραγοειδίτιδας
Ανάλογα με το ποιό μέρος του ραγοειδούς εντός του οφθαλμού φλεγμαίνει, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ραγοειδίτιδας. Όταν η φλεγμονή αφορά το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού (ίριδα) καλείται ιρίτιδα ή πρόσθια ραγοειδίτιδα. Η ιρίτιδα έχει συχνά απότομη έναρξη και διαρκεί 6-8 εβδομάδες. Η φλεγμονή του μέσου τμήματος του ραγοειδούς καλείται κυκλίτιδα ή ενδιάμεση ραγοειδίτιδα. Η κυκλίτιδα επηρεάζει τον μυ της προσαρμογής του φακού του ματιού. Φλεγμονή του οπισθίου τμήματος του ραγοειδούς καλείται οπίσθια ραγοειδίτιδα ή χοριοειδίτιδα. Η χοριοειδίτιδα συχνά διαδράμει μια περισσότερο χρόνια πορεία.
Θεραπεία ραγοειδίτιδας
Η ραγοειδίτιδα είναι μια σοβαρή οφθαλμική πάθηση που απαιτεί άμεση και σωστή αντιμετώπιση από οφθαλμίατρο εξειδικευμένο στις οφθαλμικές φλεγμονές. Τοπικά κολλύρια κορτιζόνης συχνά αποτελούν τη θεραπεία πρώτης γραμμής για περιστατικά πρόσθιας και ενδιάμεσης ραγοειδίτιδας. Για περιστατικά οπίσθιας ραγοειδίτιδας, καθώς και περισσότερο βαριές φλεγμονές, συχνά απαιτείται η συστηματική χορήγηση κορτιζόνης ή και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Αυτή συμπληρώνεται από περιοφθαλμικές ή ενδοφθάλμιες ενέσεις κορτιζόνης. Νεότερες μελέτες αναδεικνύουν επίσης το θεραπευτικό ρόλο ενθεμάτων βραδείας αποδέσμευσης κορτιζονούχων σκευασμάτων, καθώς και το ρόλο συστηματικών βιολογικών παραγόντων.
Η ραγοειδίτιδα σχετίζεται ακόμη με τις ακόλουθες οφθαλμικές επιπλοκές:
- Γλαύκωμα
- Καταρράκτης
- Νεοαγγείωση
- Βλάβες του αμφιβληστροειδούς
Οι επιπλοκές αυτές αντιμετωπίζονται ξεχωριστά με κολλύρια ή συμβατικές οφθαλμικές επεμβάσεις.
Εάν εμφανίσετε ένα «κόκκινο μάτι» που δεν υποχωρεί σε ένα λογικό χρονικό διάστημα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρο σας.
- Αποκόλληση του Αμφιβληστροειδούς
- Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας
- Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια
- Οπή Ωχράς
- Επαμφιβληστροειδική Μεμβράνη
- Αμφιβληστροειδοπάθεια της Προωρότητας
- Κυστοειδές Οίδημα της Ωχράς
- Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
- Φλεβικές Αποφράξεις Αμφιβληστροειδούς
- Οφθαλμικές Φλεγμονές