ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΡΩΝΗΣ
MD, Ph.D
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής Athens Vision
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Freiburg
Διπλ. American Board of Ophthalmology
Διπλ. European Board of Ophthalmology
Ειδικότητες
Βιογραφικό
Ο Δρ.Αναστάσιος Χαρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1985 από το Kολλέγιο Αθηνών μετ΄επαίνου. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Freiburg στη Γερμανία όπου και απεφοίτησε με άριστα το 1993. Κατά τη διάρκεια των βασικών του σπουδών ασχολήθηκε ως ερευνητής στη μελέτη του αραχιδονικού οξέος στη φλεγμονή και άρχισε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την κυτταρομετρία ροής στην ανάλυση νεοπλασιών το 1991. Παράλληλα μεταβαίνει στις Η.Π.Α. και παρακολουθεί κλινικά μαθήματα στις σχολές των Πανεπιστημίων του Louisville και της Philadelphia.
Το 1994 απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική σχολή του Freiburg. Αφού πέρασε τις τέσσερις απαραίτητες εξετάσεις για εξειδίκευση στις Η.Π.Α. (ECFMG part I, 1/90, ECGMG part IΙ, 1/92 και FLEX part I/II, 12/93) εξειδικεύθηκε στην Οφθαλμολογία στα Πανεπιστήμια New York University και Louisville υπό των διεθνούς φήμης οφθαλμιάτρων Thom Zimmerman (Γλαύκωμα), Charles Barr (Αμφιβληστροειδής) και Peggy Fishman (παιδοφθαλμολογία-στραβισμός). Τελείωσε την ειδικότητα του στη γενική οφθαλμολογία το 1998. Στις εξετάσεις απόκτησης του Αμερικανικού διπλώματος οφθαλμολογίας μεταξύ 500 και πλέον ειδικευόμενων οφθαλμιάτρων, από όλα τα προγράμματα των Η.Π.Α. κατετάγη στο άνω 3%.
Στη συνέχεια έκανε υπό-εξειδίκευση στο τμήμα κερατοειδή και διαθλαστικής χειρουργικής στο Louisiana State University, το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Αμερική που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία Laser στη διαθλαστική χειρουργική της μυωπίας και που πραγματοποιούνται πάνω από 400 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και χιλιάδες διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser το χρόνο. Δάσκαλός του είναι ο καθηγητής Herbert Kaufman, ο πατέρας της σύγχρονης Αμερικανικής σχολής στη θεραπευτική, χειρουργική του κερατοειδούς και στη διαθλαστική χειρουργική.
Γύρισε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2000 και ανέλαβε την επιστημονική διεύθυνση στον τομέα του στο οφθαλμολογικό κέντρο Orasis έως τον Μάιο του 2006. Τον Ιούνιο του 2006 αποχώρησε για να ιδρύσει με τους συνεργάτες του το Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision. Απ το 2013 είναι ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου που πραγματοποιούνται πλέον των 1800 οφθαλμολογικών επεμβάσεων ετησίως.
Τον Μάιο του 2001 στο Παρίσι, ήρθε πρώτος, στις εξετάσεις ειδικευμένων οφθαλμιάτρων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού διπλώματος Οφθαλμολογίας Τον Μάρτιο 2002 πραγματοποίησε στην Ελλάδα μία απ τις πρώτες στον κόσμο μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς μερικού πάχους (ενδοθηλιοπλαστική) χωρίς ράμματα στήριξης του μοσχεύματος σύμφωνα με την τότε τεχνική Melles με διαχωρισμό του οπισθίου κερατοειδούς με ψαλίδι.
Το 2005 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση ενδοθηλίου με την τεχνική descemet stripping στην Ελλάδα. Tον ίδιο χρόνο μαζί με τον συνεργάτη του Γρηγόρη Γεωργαρίου απέκτησαν ευρωπαϊκή πατέντα ένθεσης του φακού Artisan/Artiflex με ένα χέρι (2005).
Το 2006 ήταν απ τους πρώτους οφθαλμίατρους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου στον κερατόκωνο και στις κερατοειδικές μολύνσεις, Ο δρ Αναστ Χαρώνης είναι ο εμπνευστής των χειρουργικών τεχνικών triple crosslinking (Ορθοκερατολογία+διεπιθηλιακή φωτοκερατεκτομή+διασύνδεση) καθώς και της τεχνικής reverse bioptics (υπερμετρωπική φωτοαποδόμηση μετωπικού κύματος σε θετικό άξονα με ταυτόχρονη διασύνδεση κολλαγόνου) καθώς και των pinhole φακών επαφής στον κερατόκωνο που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Νότια και Βόρεια Αμερική και στην Ασία.
Το 2008 ήταν ο πρώτος χειρουργός οφθαλμίατρος στην Ευρώπη που πραγματοποίησε πρόσθια σχεδόν ολικού πάχους μερική μεταμόσχευση κερατοειδούς με Excimer laser. (Schwind-PΑLK).
Το 2011 πήρε το πρώτο βραβείο καλύτερης video παρουσίασης στο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο για την δυνατότητα ταυτόχρονης εισαγωγής στον ίδιο οφθαλμό 2 φακών ιριδικής στήριξης.
Το 2013 παρουσίασε την νέα τεχνική πρόσθιας τμηματικής μεταμόσχευσης χωρίς ράμματα AMART/ELAAS-Athens minimal additive refractive treatment / Excimer Laser assisted Surgery και το νέο πολυπαραγοντικό σύστημα ταξινόμησης του κερατόκωνου ViTAL. Ο ενδοφακός του, ο Gregory lens (βραβείο καλύτερης ανακοίνωσης στο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΕΔΧ 2014) είναι ο πρώτος ενδοφακός που φιλοδοξεί να διορθώσει όλες τις εκτροπές υψηλής τάξης σε έμφακα μάτια. O φακός επανασχεδιάστηκε για εύκολη εισαγωγή και αγκίστρωση στην ίριδα με ένα χέρι (the Andros Inserter and the Achla Clip-Σεπτέμβριος 2014). Μέσα στο 2014 ο Δρ Αναστ Χαρώνης έχει καταθέσει 4 ακόμα ατομικές πατέντες που αφορούν στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και του ανώμαλου αστιγματισμού. Αναφέρονται σε νέες τεχνικές κερατοπλαστικής-μεταμόσχευσης κερατοειδούς, στήριξης του μοσχεύματος στην διαμπερή κερατοπλαστική χωρίς ράμματα (T-Anchor Keratoplasty) και χωρίς διεγχειρητική απώλεια της ενδοφθάλμιας πίεσης (zero Gravity Eyelock keratoplasty). Eπινόησε επίσης μια νέα διεγχειρητική κερατοπρόσθεση που επιτρέπει την διενέργεια βιτρεκτομής σε περιπτώσεις θολερού/τραυματισμένου κερατοειδή χωρίς καμία διασκληρική τομή (zeroG Vitrectomy). Eπινόησε επίσης τον πρώτο στο κόσμο ενδοφακό κερατοειδικής στήριξης για χρήση σε μεταμοσχευμένους οφθαλμούς. (CorSil, Cornea supported intraocular lens). Η πιο πρόσφατη εφεύρεση του αφορά στην δυνατότητα πραγματοποίησης της “τετραπλής” επέμβασης προσθίου ημιμορίου, δηλαδή της τοποθέτησης ενδοφακού, ένθεσης τεχνητής ίριδας και μεταμόσχευσης κερατοειδούς μετά από επέμβαση καταρράκτη χωρίς κανένα ενδοφθάλμιο χειρισμό (2014). Τόσο η τεχνική ΑΜΑRT όσο και η τεχνική Τ-Anchor Keratoplasty είναι πιθανό να ενσωματωθούν σύντομα στο software νέας διαθλαστικής πλατφόρμας Laser μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας.
Τον Νοέμβριο του 2014 ο Αναστάσιος Χαρώνης σαν επικεφαλής και εμπνευστής της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών Γρηγόρης Γεωργαρίου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ανάμεσα σε >200 ερευνητικές ομάδες/συμμετοχές) που αφορά στην καινοτομία στον χώρο της υγείας.
Σταθερό του όραμα και επιδίωξη τα τελευταία χρόνια αποτελεί η δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας κερατοειδικών μοσχευμάτων στα βαλκάνια, ανοικτή σε όλους τους οφθαλμίατρους στην Ελλάδα και Κύπρο σε ένα χώρο που επιτρέπει την διεπιστημονική έρευνα διεθνούς επιπέδου.