ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
1. Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;
Η άποψη πως ο καταρράκτης πρέπει να «ωριμάσει» δεν υιοθετείται από τους σύγχρονους Οφθαλμιάτρους. Σε αυτό συνέβαλαν οι εξελίξεις στην μικροχειρουργική του οφθαλμού που έκαναν την επέμβαση πιο ασφαλή και ανώδυνη. Είναι μάλιστα ευκολότερη όταν ο καταρράκτης δεν είναι ιδιαίτερα σκληρός αφού σύμφωνα με όλες τις νέες τεχνικές ο καταρράκτης θρυμματίζεται μέσα στο μάτι, οπότε ο «μαλακός» καταρράκτης αφαιρείται πιο εύκολα. Στον πολύ προχωρημένο καταρράκτη ακόμα και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι σε ορισμένες περιπτώσεις να εφαρμόσουμε παλαιότερες τεχνικές στερώντας από τον ασθενή πολλά από τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης μικροχειρουργικής. Στο Athens Vision θεωρούμε ότι συντρέχει λόγος αφαίρεσης του καταρράκτη όταν προκαλεί συμπτώματα όρασης στον ασθενή. Συνήθως ο ασθενής παραπονιέται για πρόβλημα στην οδήγηση ιδιαίτερα το βράδυ, αναφέρει ότι τα γυαλιά του θέλουν όλο και πιο συχνά αλλαγή, υπάρχει πρόβλημα στο ράψιμο, στην τηλεόραση, στο διάβασμα κλπ. Παρόλα αυτά, επειδή το θάμβος της όρασης είναι προοδευτικό, δεν γίνεται πάντοτε άμεσα αντιληπτό από τον ασθενή.
2. Πόσο γρήγορα επανέρχεται η όραση ;
Ο ασθενής και η οικογένεια του θα ενημερωθούν από τον ειδικό σύμβουλο επεμβάσεων του Athens Vision αμέσως μετά την επέμβαση και θα λάβουν όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η επάνοδος της όρασης είναι άμεση όπως επίσης και η επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες.
3. Χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία με ενέσεις;
Όχι, η επέμβαση πραγματοποιείται στο κέντρο μικροχειρουργικής του Athens Vision. Ο χώρος διαθέτει τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και είναι φτιαγμένος σύμφωνα με τις τελειότερες και πάντα ελεγχόμενες προδιαγραφές. Ο ασθενής δεν νοσηλεύεται και πηγαίνει στο σπίτι του αυθημερόν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της λειτουργίας κέντρων «Χειρουργικής Ημέρας» (Day Surgery Unit). Η αναισθησία γίνεται με χρήση σταγόνων και μόνο. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα εξειδικευμένος, έμπειρος αναισθησιολόγος προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς με ιδιαίτερο άγχος ή με διάφορα προβλήματα υγείας.
4. Ποιες οι διαφορές μεταξύ των ενδοφακών που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση του καταρράκτη;
Η ποιότητα και το πραγματικό κόστος των ενδοφακών που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση του καταρράκτη διαφέρουν σημαντικά. Στο Athens Vision έχουμε επιλέξει μόνο επώνυμους ενδοφακούς από τις Η.Π.Α και την Ευρώπη. Οι ενδοφακοί αυτοί έχουν πιστοποίηση ποιότητας υλικού, κορυφαία οπτικά χαρακτηριστικά πολύ πάνω από το μέσο όρο (ασφαιρικές επιφάνειες, μεγάλες οπτικές ζώνες, υδρόφοβο ακρυλικό υλικό, δυνατότητα εισαγωγής από τομή <2mm, τορική επιφάνεια, ειδικά φίλτρα απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας, περιθλαστική κατασκευή).
Μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ειδικό σύμβουλο επεμβάσεων για τους ενδοφακούς του καταρράκτη που χρησιμοποιούμε καθώς επίσης και για τους πολυεστιακούς ενδοφακούς που αποτελούν την κορυφαία τεχνολογία αιχμής στον χώρο.
Οι ιατροί του Athens Vision υπήρξαν πρωτοπόροι τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο στην εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής (ένα από τα δώδεκα κέντρα της Ευρωπαϊκής πολυκεντρικής μελέτης), έχουν εκπαιδεύσει πολλούς συναδέλφους τους και διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία στην νέα αυτή τεχνολογία.
5. Ποιες είναι οι επιπλοκές στην επέμβαση καταρράκτη;
O γιατρός του Athens Vision σας περιγράφει με σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια τις σπάνιες επιπλοκές μιας επέμβασης καταρράκτη (μόλυνση, φλεγμονή, διαθλαστικό σφάλμα, πρόπτωση υαλώδους, κορεκτοπία, φακοδόνηση, γλαύκωμα, αποκόλληση, αστιγματισμός, αποκέντρωση του ενδοφακού, θόλωση οπισθίου περιφακίου, απώλεια οπτικής οξύτητας, αιμορραγία κ.α)
Οι επιπλοκές αυτές σε έμπειρα χέρια που εργάζονται με το δικό τους εξοπλισμό και σε ένα άρτια οργανωμένο χώρο είναι εξαιρετικά σπάνιες.Το μεγαλύτερο, ίσως, πλεονέκτημα του Athens Vision είναι η παρουσία εξειδικευμένων χειρουργών όλων των υποειδικοτήτων ώστε να είναι δυνατή η άμεση και συλλογική αντιμετώπιση των σπανιότατων αυτών επιπλοκών διασφαλίζοντας έτσι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
6. Εμφανίζεται πάλι o καταρράκτης;
Όταν ο καταρράκτης αφαιρεθεί και ο ενδοφακός τοποθετηθεί στη θέση του, δεν είναι δυνατό να εμφανιστεί ποτέ ξανά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι ενδοφακοί έχουν «θολώσει» λόγω αστοχίας του υλικού κατασκευής τους και χρειάστηκε να αντικατασταθούν με άλλους.
Αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά (15-30%) είναι η δημιουργία μιας μεμβράνης πίσω από τον φακό (θόλωση του οπίσθιου περιφακίου) που περιορίζει λίγο ή περισσότερο την όραση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά στη ζωή του ασθενούς και αντιμετωπίζεται χωρίς νέα εγχείρηση με ένα ειδικό laser (Nd: Yag Laser).