Επεμβάσεις Σμίλευσης

Επεμβάσεις Σμίλευσης

25/01/2011 | Μυωπία

Στις επεμβάσεις σμίλευσης κατά 99% τουλάχιστον χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο laser για να σμιλεύσει την επιφάνεια του κερατοειδή, ώστε να αλλάξει την καμπυλότητα της επιφάνειας του οφθαλμού. Το laser αυτό – απ’ το 1985 που πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε άνθρωπο – είναι ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος (193nm) που δεν απορροφάται απ’ τον υποκείμενο ιστό και δεν εκλύει σχεδόν καθόλου θερμότητα, ώστε να μπορεί να «σμιλεύσει» τον κερατοειδή με απίστευτη ακρίβεια. Το laser αυτό λέγεται «Excimer Laser» από τα αρχικά Excited Dimer (ArF).

 

Σήμερα μετά από 25 χρόνια συνεχών αναβαθμίσεων τα laser αυτά βρίσκονται στην 7η γενιά εξέλιξης τους. Εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιούνται και άλλου τύπου laser για διαθλαστική χειρουργική που θεωρητικά πλεονεκτούν στην ευκολία συντήρησης και κόστος χρήσης τους (solid state lasers), αλλά έχουν άλλα σοβαρά μειονεκτήματα που δεν επέτρεψαν την εδραίωση τους. Το μόνο solid state laser που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα χρησιμοποιείται πλέον ελάχιστα. Όσον αφορά στα Femto/Pico/Nanosecond lasers θα αναφερθούμε σ’ αυτά παρακάτω.

 

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις που γίνονται με Excimer laser στον κερατοειδή είναι: η Επιφανειακή Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή (PRK – photorefractive keratectomy, ASA – Advanced Surface Ablation, LASEK, Epi-LASIK, ΤransPRK) και η  Lasik (laser in situ keratosmileusis).