Αγγειογραφία Φλουορορεσκείνης / Ινδοκυανίνης

Αγγειογραφία Φλουορορεσκείνης / Ινδοκυανίνης

28/06/2010 | Αμφιβληστροειδής

(Fluorescein Angiography / Indocyanine Green Angiography)

Προκειμένου να εξετάσει προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα στο πίσω μέρος του οφθαλμού) και τον χοριοειδή (τα αγγεία κάτω απ’τον αμφιβληστροειδή) ο οφθαλμίατρος σας χρησιμοποιεί μια διαγνωστική τεχνική που καλείται αγγειογραφία.

Κατά την αγγειογραφία γίνεται έγχυση μιας χρωστικής σε μια φλέβα του χεριού σας.  Η χρωστική ταξιδεύει μέσα στα μεγάλα αγγεία του σώματος σας και φθάνει στα αγγεία του οφθαλμού, όπου με τη βοήθεια ειδικών φίλτρων λαμβάνονται φωτογραφίες που αναδεικνύουν την εκάστοτε παθολογική εξεργασία υπό μελέτη.  Δύο χρωστικές χρησιμοποιούνται: η φλουορεσκείνη και το πράσινο της ινδοκυανίνης.

aggeiografeia

 

Χρησιμότητα αγγειογραφίας

Η αγγειογραφία βοηθά τον οφθαλμίατρό σας να εξακριβώσει τη κατάσταση και τη λειτουργία των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς και να «χαρτογραφήσει» τις βλάβες υπό μελέτη έτσι ώστε να επιλέξει την ορθότερη και πλέον αποτελεσματική θεραπεία.  Συνηθέστερα χρησιμοποιείται στις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς (κεντρική / κλαδική φλεβική απόφραξη)
  • Προ και μετά την εφαρμογή laser φωτοπηξίας

 

Διαφορά της φλουοροσκείνης και του πράσινου της ινδοκυανίνης

Η αγγειογραφία με φλουοροσκείνη αναδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο τη κατάσταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, αλλά δεν αναδεικνύει τα υποκείμενα αγγεία του χοριοειδούς.  Για τη πληρέστερη ανάδειξη των αγγείων του χοριοειδούς απαιτείται η εφαρμογή της αγγειογραφίας με το πράσινο της ινδοκυανίνης.  Το υπέρυθρο φως που απελευθερώνεται από την ινδοκυανίνη διαπερνά την μελανίνη και φθάνει στον φωτογραφικό φακό για την αποτύπωση.  Οι δυο χρωστικές είναι συχνά συμπληρωματικές ως προς τις πληροφορίες που παρέχουν στον οφθαλμίατρό σας για τη σωστότερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Εφαρμογή αγγειογραφίας

 

1)Γίνεται ενστάλλαξη μυδριατικών κολλυρίων στους οφθαλμούς (ετσι ώστε να μεγαλώσουν οι κόρες των οφθαλμών).

2)Εγχύεται η χρωστική μέσω μιας μικρής βελόνας σε μια περιφερική φλέβα του χεριού.
3)Καθώς η χρωστική μεταφέρεται στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς πραγματοποιείται μια σειρά φωτογραφιών από μια ειδική κάμερα.  Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες μιας αγγειογραφίας

Κατά τη διάρκεια της αγγειογραφίας είναι πιθανό να παρουσιάσετε κάποιο απ’ τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Εάν υπάρξει διαρροή χρωστικής απ’ τη φλέβα του χεριού σας θα εμφανιστεί ένα αίσθημα καύσου τοπικά.
  • Τα μάτια σας θα είναι ευαίσθητα στο φως λόγω της μυδρίασης.  Μη ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας γυαλιά ηλίου.
  • Η όραση σας θα είναι θολή μετά την εξέταση λόγω των κολλυρίων που χρησιμοποιούνται.  Η θόλωση αυτή είναι βεβαίως παροδική και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες.  Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο συνοδό.
  • Για μερικές ώρες μετά την ένεση της φλουορεσκείνης το χρώμα του δέρματος σας μπορεί να εμφανίσει μια ελαφρώς κίτρινη χροιά.
  • Καθώς οι νεφροί σας απομακρύνουν τη φλουορεσκείνη από το σώμα σας, τα ούρα σας θα αποκτήσουν μια κίτρινη – πορτοκαλί χροιά για 24 ώρες μετά την εξέταση.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη φλουορεσκείνη είναι σπάνιες.  Συνηθέστερα εκδηλώνονται με τη μορφή ενός δερματικού εξανθήματος με έντονο αίσθημα κνησμού.  Σπανιότερα εμφανίζεται δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.  Τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζονται με χάπια ή ενέσεις αντισταμινικών σκευασμάτων, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Σπανιότατα εμφανίζονται σημεία αναφυλαξίας που απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

Το πράσινο της ινδοκυανίνης περιέχει ιώδιο.  Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να παρουσιαστούν σε ασθενείς που έχουν ιστορικό αλλεργίας στο ιώδιο.  Είναι απαραίτητο να πληροφορήσετε τον οφθαλμίατρό σας εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να είστε αλλεργικός /η σε ουσίες που περιέχουν ιώδιο, όπως π.χ. τα οστρακοειδή.

Στο Athens Vision οι αγγειογραφίες πραγματοποιούνται πάντοτε με την υποστήριξη εξειδικευμένου αναισθησιολόγου προκειμένου να εξασφαλίζεται πρωτίστως η ασφάλεια των ασθενών ακόμη και σε τέτoιου είδους εξαιρετικά σπάνιες καταστάσεις.