Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

15/04/2021 | Αλέξανδρος Χαρώνης, Τα νεα μας

Τον τελευταίο χρόνο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, οι περισσότερες συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από θέματα υγείας, με την πανδημία του Covid-19 να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας.

Υπάρχει όμως, ένα ζήτημα που δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή. Ποιο είναι αυτό; Το κατά πόσο αφιερώνουμε χρόνο στη φροντίδα της δικής μας υγείας.
Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, παρατηρείται το εξής παράδοξο: Ανησυχούμε περισσότερο για την υγεία μας, αλλά παραλείπουμε να φροντίζουμε επαρκώς και εγκαίρως για αυτή.

Πιο αναλυτικά, ενώ κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της ηλεκτρονικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έρευνες στην Αμερική δείχνουν ότι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αναβάλλουν τα καθιερωμένα ραντεβού για τη θεραπεία τους, στον ιατρό τους ή το νοσοκομείο. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση όχι μόνο στα καθιερωμένα ραντεβού, αλλά και στα επείγοντα περιστατικά που εισάγονται σε νοσοκομεία, καθώς οι ασθενείς επιλέγουν να αμελούν τα συμπτώματά τους ή να αναβάλλουν τα καθιερωμένα ραντεβού τους για προληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, η καθυστέρηση ή η αποφυγή της ιατρικής περίθαλψης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με θέματα υγείας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και θεραπείας.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να αναφέρουμε απλώς ότι συνολικά, εκτιμάται ότι το 40,9% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει αποφύγει κάποια ιατρική πράξη (ραντεβού, θεραπεία κλπ.) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω ανησυχιών για τη νόσο Covid-19. Έρευνες έχουν δείξει επίσης, ότι οι φόβοι σχετικά με την πανδημία συνεχίζουν να εμποδίζουν τους ασθενείς να αναζητούν φροντίδα, καθώς είτε δεν αισθάνονται ασφαλείς να επισκεφτούν κάποιο ιατρείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε δεν αισθάνονται άνετα να προγραμματίσουν κάποια ιατρική πράξη, καθώς ο φόβος τους να προσβληθούν από κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος από τον φόβο να προσβληθούν από κάποια άλλη ασθένεια.

 

Η σημασία του να προστατεύουμε την όρασή μας

Ανάμεσα στις ασθένειες που απαιτούν συχνή και καθιερωμένη επίσκεψη στον ιατρό, τόσο για την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία τους, λοιπόν, είναι και οι εκφυλιστικές παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

Τι είναι η ωχρά κηλίδα και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Αποτελεί ένα μικρό σημείο του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση. Οι πιο συχνές εκφυλιστικές παθήσεις της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (υγρού τύπου) και το διαβητικό οίδημα της ωχράς. Και οι δύο διαταραχές επηρεάζουν, μάλιστα, την όραση και μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε; Σημαντικοί παράγοντες για την αποφυγή της επιδείνωσης της όρασης είναι η έγκαιρη διάγνωση, ο τακτικός έλεγχος και η συμμόρφωση με τη χορήγηση της θεραπείας.

«Όπως σε όλα τα χρόνια νοσήματα, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι απαραίτητα για την ομαλή εξέλιξη της υγείας του ασθενούς και τη διασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής. Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος, κυρίως για άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης -όπως φυσικά και η συνέχιση της θεραπείας, βάσει του σχήματος που έχει επιλέξει ο θεράπων ιατρός. Δυστυχώς, οι ασθενείς φοβούμενοι την έκθεση στον κορονοϊό, αναβάλλουν τόσο τις εξετάσεις τους, όσο και την τακτική παρακολούθηση και χορήγηση της θεραπείας», υπογραμμίζει ο οφθαλμίατρος Δρ. Αλεξάνδρος Χαρώνης.

«Η χορήγηση της θεραπείας για τις συγκεκριμένες διαταραχές πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένο ιατρό. Προ πανδημίας, αυτό συνέβαινε μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Προς όφελος των ασθενών, η κατάσταση αυτή άλλαξε από την 1η Φεβρουαρίου 2021, όπου και μπορούν να λαμβάνουν τη θεραπεία τους και σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας», συμπληρώνει ο Δρ. Χαρώνης.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λοιπόν, η Βayer κάλεσε τους Επαγγελματίες Υγείας της χώρας να απευθύνουν το μήνυμά τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη σημασία της συνέχισης της παρακολούθησης της υγείας, με βασικό μήνυμα το «Η Υγεία δεν μπορεί να περιμένει» (#HealthCannotWait). Και για τον Δρ. Χαρώνη, «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας». Πάνω από όλα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συμβουλευόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρό μας, είτε για τον καθιερωμένο έλεγχο, είτε σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε σχέση με την όραση, αλλά κυρίως για τα ραντεβού μας στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαδικασίας».